Astăzi, 6 iunie 2007, un eveniment major în peisajul elearning din România a avut loc sub dublă egidă: SIVECO România şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Ediţia a V-a a Cupei SIVECO a debutat printr-un eveniment special: eLearning Day (6 iunie 2007 – Universitatea Politehnica Bucureşti), în prezenţa unor personalităţi marcante ale domeniului IT şi din sfera educaţiei.
Ediţia 2007 a Cupei SIVECO are loc zilele acestea sub semnul lui Jules Verne şi sub cupola Universităţii Politehnica din Bucureşti. Deschiderea ediţiei a avut loc printr-un eveniment special: eLearning Day (6 iunie 2007, UPB).
Doamna prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, a adresat un mesaj de bun venit: "Este o mare bucurie să vă primim sub cupola uneia dintre cele mai importante universităţi din România. Sunt recunoscătoare generaţiilor de studenţi şi profesori care au făcut din UPB un brand de valoare. Ne străduim în continuare să stăm sub semnul performanţei – şi trebuie să ne străduim cu toţii, continuu, să atingem performanţa, să ne depăşim limitele". În continuare, dna Andronescu a vorbit despre formare universitară, despre capacitatea de inovare a studenţilor români şi despre relaţia dintre dedicare, încredere şi performanţă, apreciind în final concursul Cupa SIVECO ca fiind un proces care încurajează inovaţia şi promovează tinerii talentaţi.
Personalităţi ale lumii ştiinţifice şi reprezentanţi marcanţi ai sectorului IT din România şi din lume au fost prezente, iar elevii şi profesorii din echipele finaliste ale concursului Cupa SIVECO au avut ocazia să intre în dialog cu ei. De asemenea, o serie de personalităţi de seamă au trimis un mesaj înregistrat.
Printre participanţi:
- Maruja GUTIERREZ DIAZ – Director, Innovation and Transversal Policies, Comisia Europeană – mesaj înregistrat
- Iosif Charles Legrand – Cercetător, California Institute of Technology, High Energy Physics Department – în direct prin videoconferinţă
- Harvey B. Newman – Caltech – în direct prin videoconferinţă
- Cătălin Frâncu
- Ecaterina Andronescu – Rector, Universitatea Politehnica Bucureşti
- Varujan Pambuccian – Preşedinte, Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei, Parlamentul României
- Irina Socol – Director general, SIVECO Romania
- John Davies – Vice-preşedinte, INTEL
Iosif Legrand şi Harvey Newman sunt doi dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă de la CERN şi se ocupă de Grid Computing.
Dna Irina Socol, director general SIVECO Romania, a subliniat preocuparea permanentă pentru integrarea obiectivelor companiei cu asumarea unei înalte responsabilităţi sociale, manifestată în participarea şi coordonarea unor programe sociale şi educaţionale precum programele SEI şi AeL.
În continuare, dl. Varujan Pambuccian a afirmat că "ideea SIVECO de a stimula domeniul e-learning prin concursuri naţionale este un demers pe cât de simplu pe atât de eficient, lucru pentru care compania SIVECO trebuie lăudată".
Dl. John E. Davies, vice-preşedinte al INTEL Corporation, a prezentat, printre altele, programul Intel World Ahead, bazat pe patru componente majore identificate de către cercetătorii în IT la confluenţa cu sfera vieţii sociale, aşa-numitele World Ahead Pillars: Accesibilitate, Conectivitate, Educaţie şi Conţinut. În ce priveşte educaţia, Dl. Davies a amintit contribuţia majoră a corporaţiei Intel, concretizată la noi în două proiecte de anvergură: Intel Teach Program şi AeL.
Printr-un mesaj înregistrat pentru participanţii la eLearning Day, dna. Maruja Gutierrez, coordonator în cadrul Directoratului General Educaţie şi Cultură al Comisiei Europene, a mulţumit SIVECO pentru iniţiativele remarcabile şi a urat succes participanţilor la Cupa SIVECO 2007.
Dl. Iosif Legrand, cercetător la CERN, a fost prezent la eveniment prin videoconferinţă şi a vorbit despre preocupările echipei de români de la CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) din Geneva. O atenţie deosebită a fost acordată proiectului Mona Lisa – un proiect dezvoltat pe baza conceptului de Grid Computing – în cadrul căruia participă şi Universitatea Politehnica Bucureşti. De asemenea, dl. Legrand a vorbit despre importanţa cercetării pentru evoluţia societăţii şi în special în educaţie. "Este important ca tinerii să vadă cercetarea şi dezvoltarea în domeniul softului educaţionale ca oportunităţi de formare".
Dl. Cătălin Frâncu – absolvent MIT, fost inginer de software la Google şi creatorul DEX Online – a vorbit despre oportunităţile deschise noilor generaţii în contextul actual al societăţii informaţionale. "Proiectele începute în aceşti ultimi ani de către pionierii IT şi vor fi duse mai departe de către tinerii care sunt promovaţi prin concursuri precum Cupa SIVECO, organizate de SIVECO România." Rolul educaţiei şi al învăţământului asistat de calculator este, în opinia dlui Frâncu, esenţial. Un sfat din experienţa dlui Frâncu din perioada când lucra pentru Google: "Când îţi place un lucru şi când eşti pe cale să inventezi ceva sau să dezvolţi un nou program, fii preocupaţi mai mult de utilitatea acestei inovaţii şi mai puţin de aspectul comercial sau de valoarea de piaţă". În sprijinul acestei idei, DEX Online este prezentat ca un proiect complet datorită contributorilor voluntari care s-au alăturat, în timp, obiectivelor şi valorilor proiectului.
Dna. Monica Dvorski, coordonator de programe la Centrul Educaţia 2000+, lansează o serie de provocări actuale pentru practicienii şi cercetătorii din domeniul educaţiei. Este evident că generaţia actuală de tineri, generaţia "digitală" creează o distanţă, un decalaj, un hiatus pe care trebuie să ne punem întrebarea cum îl umplem. De asemenea, noi [educatorii şi generaţiile adulte] trebuie să ne întrebăm cum realizăm un echilibru între informaţie şi formare? Informaţia se perimează rapid. Cum motivăm elevii pentru a învăţa, pentru a achiziţiona acele competenţe necesare pentru viaţa socială de peste 10-15 ani? Cum educăm viitorii profesionişti şi pentru ce realitate? Ca şi concluzie, se afirmă că "şcoala ar trebui să fie o instituţie care învaţă". Şi, după cum remarcă dna Dvorski, "firma SIVECO contribuie major în a oferi acest cadru, cea mai bună oportunitate pentru elevi de a genera cunoaştere… Împreună, profesori şi elevi trebuie să contribuie pentru a depăşi răscrucea la care se află astăzi educaţia".
Harvey Newman (în direct prin videoconferinţă) promovează ideea încurajării tinerilor cercetători români. Conceptul de Global e-Science cunoaşte o dezvoltare continuă. Colaborarea ştiinţifică are o deosebită importanţă pentru avansul la nivelurile tehnologic şi social, iar această colaborare are loc prin reţele mondiale de cercetare şi educaţie. O aşa-numită "A doua revoluţie" este realizată prin Networks for Research & Education and Data Intensive Science. Proiectul Mona Lisa este un exemplu în acest sens, prezentat şi de prof. Newman ca o practică pozitivă, care deschide calea către cercetarea fără frontiere, în beneficiul omenirii.
Finalul evenimentului eLearning day a fost dedicat festivităţii de deschidere a ediţiei 2007 a Cupei SIVECO. Anul acesta (ediţia a V-a), concursul stă sub semnul lui Jules Verne, echipele trebuind să realizeze o aplicaţie cu caracter educaţional şi care să plece de la ideile marelui vizionar francez. După prezentarea finaliştilor Cupei SIVECO, a fost anunţată componenţa juriului:
- Prof. Univ. Dr. Stelian Niculescu – Preşedintele juriului
- Olimpius Istrate, Universitatea din Bucuresti
- Otilia Păcurari, Educatia 2000+
- Marius Deak, GreenPixel
- Dan Iancu, PC Magazine
- Cornelia Marinescu, Editura Litera Internaţional
- Florin Dumitru, SoftByte
- Dragoş Gurscă, SIVECO Romania
- Liviu Beldiman, AltFactor
Vineri, 8 iunie, ediţia a V-a (2007) a concursului Cupa SIVECO se va finaliza cu festivitatea de premiere. Reamintim că fiecare membru din cadrul primelor două echipe clasate beneficiază de o participare la Educa Online Berlin, respectiv de o vizită la Intel Innovation Center, (laboratoarele din Dublin, Irlanda).