CEDEFOP (European Center for the Development of Vocational Training) este o Agentie a Uniunii Europene, care are sediul la Salonic (Grecia) si care promoveaza dezvoltarea educatiei si formarii profesionale la nivel european.
CEDEFOP gestioneaza site-ul European Training Village (ETV), site care furnizeaza informatie-la-zi in ceea ce priveste educatia si formarea profesionala la nivel european (rapoarte, propuneri de proiecte, baze de date documentare, participare in cadrul comunitatilor virtuale etc.).
Articolul de fata prezinta informatiile necesare pentru persoanele interesate sa aiba acces la comunitatile virtuale gestionate de CEDEFOP: mod de inscriere; publicuri tinta; functii; obiective.
Comunităţile Virtuale sunt web-site-uri interactive care permit membrilor să comunice şi să schimbe informaţie prin intermediul Internet-ului în cadrul unui mediu personalizat şi sigur.
Publicul ţintă al acestor comunităţi este alcătuit din persoane care sunt unite prin interesele profesionale şi prin experienţa în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
Fiecare Comunitate Virtuală oferă participanţilor acces la o serie de instrumente care permit grupului să se organizeze, să schimbe informaţii şi să comunice eficient. În secţiunea User Guidelines, în partea stângă a paginii, sunt prezentate sub forma unei liste informaţiile necesare unei persoane care doreşte să devină membru al uneia sau al mai multor comunităţi:
- Cum să te înscrii în cadrul unei comunităţi virtuale dacă nu eşti membru al European Training Village (site creat şi întreţinut de CEDEFOP în scopul informării privind Educaţia şi Formarea Profesională). Se accesează următorul link: http://communities.trainingvillage.gr/cobrand/cb2716/images/User_Guidelines.htm#etv
- Cum să te înscrii în cadrul unei comunităţi virtuale dacă eşti membru al European Training Village. Se accesează următorul link: http://communities.trainingvillage.gr/cobrand/cb2716/images/User_Guidelines.htm#join
- Descrierea funcţiilor platformei (discuţii, diseminare informaţii, gestiune resurse – calendare, liste etc. -, sondaje de opinie, chat. Se accesează următorul link: http://communities.trainingvillage.gr/cobrand/cb2716/images/User_Guidelines.htm#functions
- Participarea în cadrul unei discuţii. Se accesează următorul link: http://communities.trainingvillage.gr/cobrand/cb2716/images/User_Guidelines.htm#discussion
- Adăugarea unei contribuţii. Se accesează următorul link: http://communities.trainingvillage.gr/cobrand/cb2716/images/User_Guidelines.htm#contribution
- Adăugarea unui document. Se accesează următorul link: http://communities.trainingvillage.gr/cobrand/cb2716/images/User_Guidelines.htm#file .
În scopul unei mai bune inter-cunoaşteri între membrii comunităţii, este util ca persoana care doreşte să devină membru să îşi prezinte pe scurt profilul (experienţa în domeniu; proiecte la care a participat/ participă; activitatea pe care o desfăşoară în cadrul instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea; interesele profesionale; limba/ limbile străine vorbite etc) şi interesul faţă de tematica dezbătută. De altfel, la înscrierea în comunitate – „apply for membership" – animatorul comunităţii, persoana care decide dacă acceptă sau respinge cererea, va avea nevoie de datele de mai sus pentru aprobare.
Înregistrarea în cadrul Comunităţilor Virtuale
Înregistrarea pe comunităţile virtuale ale CEDEFOP necesită completarea a două formulare de înregistrare: formularul de bază şi cel complementar.
Formularul de înregistrare de bază conţine date privind: prenume, nume, nume de logare, parolă, adresă de mail, ţara de provenienţă, limba străină folosită şi profilul profesional.
Formularul complementar conţine date privind: nume de logare, instituţia în care activează persoana care se înscrie, adresa instituţiei, codul poştal al instituţiei, oraşul în care este situată aceasta, numărul de telefon / fax al acesteia, adresa web a site-ului şi domenii de interes privind Educaţia şi Formarea Profesională.
Descrierea Comunităţilor Virtuale ale CEDEFOP
În continuare, prezentăm o trecere în revistă a Comunităţilor create şi întreţinute de CEDEFOP.
1. Transferul de credit în Educaţia şi Formarea Profesională – Cadrul European al Calificărilor (Credit Transfer In VET – European Qualifications Framework)
Principalele sarcini ale acestei comunităţi virtuale sunt:
a) informare: membrii comunităţii au oportunitatea de a se informa, a se consulta şi a comenta pe marginea documentelor privind dezvoltările recente în domeniul transferului de credite în Educaţia şi Formarea Profesională şi a propunerilor Cadrului European al Calificărilor la nivel european şi naţional. Comunitatea conţine o bogată documentaţie constituită din anchete şi rezultate ale studiilor derulate atât la nivel naţional cât şi internaţional în ceea ce priveşte Cadrul European al Calificărilor;
b) comunicare: membrii comunităţii au oportunitatea de a evalua eforturile şi progresele înregistrate la nivel european şi de a le compara pe acestea cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional şi de a se implica sau de a oferi feed-back colegilor lor;
c) dezvoltare de noi concepte şi scheme pentru Transferul Creditelor;
d) stabilire a unui Cadru European al Calificărilor
Alte comunităţi virtuale CEDEFOP:
2. Implementarea EUROPASS (EUROPASS Implementation)
3. Forumul European al e-competenţelor – Tehnologia Informaţiilor şi Comunicării şi Comerţ Electronic (European E-Skills – ICT and e-business skills – Forum)
4. Consiliere şi orientare pe parcursul întregii vieţi (Life-long Guidance)
5. Învăţare Non-formală şi Informală (Non-formal and Informal Learning)
6. Abordări sectoriale ale Învăţării Permanente (Sectoral approaches to LLL)
7. Formarea Formatorilor (Training of Trainers Network)
8. Asigurarea calităţii în Educaţia şi Formarea Profesională (Quality Assurance in VET)
Articolul complet poate fi găsit în secţiunea "Noutati" a site-ului ISE (Institutul de Stiinte ale Educatiei), la adresa urmatoare: http://www.ise.ro/Prezentare/tabid/340/ctl/Details/mid/855/ItemID/33/Default.aspx