Cum va fi viaţa ta în 2033? Şeful Google oferă detalii fascinante despre viitor

0
7

Sistemele informatica ne vor elibera de micile poveri ce astăzi provoacă stres şi ne dereglează concentrarea mentală. Limitele neurologice ale fiecăruia, care astăzi ne fac să uităm lucruri, vor fi suplimentate cu sisteme informatice proiectate pentru a ne sprijini. Două exemple sunt „protezele de memorie” – alertele din calendar şi listele de tip to-do – şi „protezele sociale”, care ne vor conecta instantaneu cu prietenul care are expertiza relevantă în sarcina cu care ne confruntăm.rnBazându-ne pe aceste sisteme integrate, vom putea să ne folosim timpul mai eficient în fiecare zi – fie că asta înseamnă să stăm să ne gândim, să petrecem mai mult timp pentru a pregăti o prezentare importantă sau să permită unui părinte să fie în tribune la meciul de fotbal al copilului său fără să fie distras de muncă.rnÎn ciuda acestor progrese, există o temere centrală: acestă revoluţie a datelor va avea un impact asupra capacităţii cetăţenilor de a avea control asupra informaţiilor personale în spaţiul virtual, iar acest lucru va avea consecinţe semnificative în lumea fizică.

În viitor, identităţile noastre în viaţa de zi cu zi vor fi definite din ce în ce mai mult de activităţile şi asocierile noastre virtuale. Trecutul nostru va fi documentat amănunţit, iar acest lucru va afecta perspectivele noastre şi va reduce în mod semnificativ capacitatea noastră de a influenţa şi controla modul în care suntem percepuţi de către alte persoane. Potenţialul ca altă persoană să acceseze, să împărtăţească şi să manipuleze aspecte ale identităţii noastre virtuale va creşte, mai ales ca urmare a utilizării sporite a serviciilor de tip cloud.

De asemenea, elementele de bază ale identităţii online s-ar putea schimba. Unele guverne ar putea considera prea riscant ca mii de cetăţeni să fie anonimi şi de neurmărit. De asemenea, identitatea dumneavoastră online din viitor nu se va limita la un simplu profil de Facebook; ea va fi formată dintr-o constelaţie de pagini, acestea fiind verificate şi poate chiar reglementate de către guvern. Imaginaţi-vă toate conturile dumneavoastră – Facebook, Twitter, Skype, Google+, abonamentul la un ziar – conectate la un „profil oficial”.

Imaginaţi-vă că sunteţi un profesionist care trăieşte într-un oraş occidental la câteva decenii distanţă de astăzi. O dimineaţă obişnuită din viaţa dumneavoastră ar arăta cam aşa:

Nu veţi fi trezit de o alarmă – sau cel puţin nu de o alarmă obişnuită. În schimb, vă veţi trezi atunci când veţi simţi aroma cafelei proaspăt preparate, când lumina va pătrunde în cameră pe măsură ce perdelele se deschid automat   şi când veţi fi masat uşor de patul dumneavoastră hi-tech. E mult mai probabil să vă treziţi revigorat, deoarece în interiorul saltelei patului se va afla un senzor special care monitorizează ritmul somnului, stabilind cu precizie când să vă trezească pentru a nu vă întrerupe ciclul de somn REM.

Apartamentul dumneavoastră este o orchestră electronică, iar dumneavoastră sunteţi dirijorul. Cu simple mişcări de încheietură şi cu instrucţiuni vorbite veţi putea controla temperatura, umiditatea, muzica ambientală şi iluminatul. Veţi putea citi în viteză ştirile zilei în timp ce un costum vă va fi adus din dulapul automatizat. Vă veţi îndrepta spre bucătărie pentru a lua micul dejun, iar display-ul transparent vă va urmări sub forma unei holograme proiectate în faţa dumneavoastră. În bucătărie veţi lua o ceaşcă de cafea şi un produs de patiserie pregătit la perfecţiune de cuptorul dumneavoastră ce poate controla gradul de umiditate, citind în acelaşi timp cele mai noi emailuri pe tableta holografică proiectată în faţa dumneavoastră. Computerul central al casei vă va sugera o listă de sarcini pe care să le îndeplinească roboţii de curăţenie, iar dumneavoastră le veţi aproba pe toate.

Veţi accesa notiţele pentru o prezentare pe care urmează să o susţineţi în cursul acelei zile în faţa unor clienţi din străinătate. Toate datele dumneavoastră – din viaţa personală şi profesional㠘– sunt accesibile de pe toate dispozitivele pe care le deţineţi, fiind stocate în cloud, unde aveţi spaţiu aproape nelimitat. Deţineţi câteva dispozitive digitale diferite – unul are dimensiunea unei tablete, altul dimensiunile unui ceas de buzunar, pe când altele sunt flexibile şi pot fi purtate pe corp. Toate sunt foarte uşoare, incredibil de rapide şi folosesc procesoare mult mai rapide decât orice există astăzi.

Pe măsură ce vă plimbaţi prin bucătărie, vă loviţi la un deget al piciorului. Imediat, luaţi dispozitivul mobil şi deschideţi aplicaţia de diagnosticare. În interiorul dispozitivului se găseşte un microcip minuscul ce foloseşte unde electromagnetice cu o lungime de undă mai mică de un milimetru pentru a vă scana corpul. Scanarea arată că degetule ste doar lovit, nu şi fracturat. Aplicaţia vă invită să obţineţi o a doua părere de la un doctor ce are cabinetul în apropiere, dar refuzaţi.

Mai aveţi la dispoziţie puţin timp înainte să fiţi nevoiţi să plecaţi la serviciu – lucru pe care îl veţi face, desigur, la bordul unui automobil care se conduce singur. Drumul spre serviciu va fi pe cât de productiv sau de relaxant vă doriţi.

Înainte să plecaţi, dispozitivul mobil vă reaminteşte să cumpăraţi un cadou pentru ziua de naştere a nepotului. Analizaţi propunerile de cadou pe care vi le oferă sistemul, ce sunt bazate pe datele agregate şi anonimizate ale altor băieţi de 9 ani ce au interese similare, însă niciuna nu vă atrage. Apoi vă amintiţi o întâmplare povestită de părinţii băiatului ce a făcut toate persoanele mai vârstnice de 40 de ani să râdă: nepotul nu a înţeles aluzia din vechea expresie „mi-a mâncat câinele tema”; cum ar putea un câine să mănânce stocarea din cloud? Efectuaţi o căutare rapidă pentru un câine-robot şi cumpăraţi unul cu un click. În felicitare scrieţi mesajul „în caz că e nevoie”. Cadoul va sosi la casa băiatului la 5 minute de timpul de livrare selectat.

Vă gândiţi să mai beţi o ceaşcă de cafea, însă un dispozitiv haptic (ce implică atingerea) ce este inclus în călcâiul pantofului vă ciupeşte uşor – semn că veţi întârzia la şedinţa de dimineaţă dacă nu plecaţi în curând.

(Fragment din: The New Digital Age: Reshaping The Future Of People, Nations And Business, by Eric Schmidt and Jared Cohen, published on 25 April by John Murray)

Capacitatea de a face mai multe în lumea virtuală va face aspectele mecanice ale lumii fizice mult mai eficiente. Pe măsură ce conectivitatea digitală va atinge cele mai îndepărtate colţuri ale globului, noii utilizatori o vor folosi pentru a îmbunătăţi un număr mare de pieţe, sisteme şi comportamente ineficiente, atât în ţările cele mai dezvoltate, cât şi în cele mai puţin dezvoltate. Acest lucru va duce la un progres extraordinar în ceea ce priveşte eficienţa şi productivitatea, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, unde izolarea tehnologiă şi politicile proaste au stat în calea progresului.

Sursa: The Guardian, via Descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.