Incă de la cele mai fragede vârste, copiii încep să fie atraşi de jocuri şi, din ce în ce mai mult, şi de internet. Dar care este aportul acestora în dezvoltarea mentală a copilului? Uneori, impactul este de-a dreptul negativ, mai ales când acesta are acces la jocuri violente sau informaţii complet nepotrivite vârstei. Şi atunci, cum se poate satisface curiozitatea copiilor, încă de mici, oferindu-le acces la jocuri şi la informaţie astfel încât rezultatul să fie unul pozitiv şi vizibil? Care este, de fapt, rolul calculatorului?
Părerea majoritară a părinţilor este că accesul la tehnologia informaţiei este absolut necesar pentru cei mici. Totuşi, şi părinţii şi cadrele didactice conştientizează că prezenţa unui calculator în clasă sau acasă nu garantează cu nimic performanţe şcolare mai bune sau mai mult interes din partea celor mici pentru învăţătură.
Care este răspunsul? Acea educaţie care nu aduce copiilor maşinării complexe, ci instrumente utile, creativitate şi interactivitate sub forma jocului.
"E important să avem calculatoare în şcoală. Mi-aş dori să avem cel puţin unul în fiecare clasă. Esenţial este însă cum le folosim. Calculatorul devine un ajutor pentru mine şi pentru elevii mei atunci când îl pot folosi în clasă, însă pentru asta doar maşinăria în sine îmi este de prea puţin ajutor. Este nevoie de conţinut educaţional de calitate, de aplicaţii, de lecţii pe care să le utilizăm cu ajutorul calculatorului. Cu un material didactic valoros, atractiv, care să fie proiectat în acord cu programa şcolară, pot preda lecţii extraordinare. Iar cei mici pot exersa acasă, devin mai motivaţi să se pregătească, să lucreze", ne spune Cristina Dima, institutor într-una dintre şcolile generale din Galaţi.
O posibilă soluţie a fost oferită şcolilor generale din municipiul Galaţi de eduCreativ – suita de lecţii multimedia pentru ciclul primar creată de către AltFactor în parteneriat cu SIVECO România. Echipa eduCreativ a venit în întâmpinarea cadrelor didacice şi a elevilor din şcolile generale din Galaţi, oferindu-le gratuit seturi complete de lecţii pe calculator.
Lecţiile sunt grupate pe discipline de studiu şi pe clase şi sunt folosite în prezent de către învăţătorii şi institutorii din şcolile beneficiare, spre deliciul celor mici.
Pe calculator, lecţiile de Cunoaşterea Mediului, Matematică sau Limba Română devin mai interesante. Fiecare lecţie interactivă tematică se transformă într-o poveste plină de învățăminte, iar locul temutei lucrări de control este luat de încercările prin care eroii eduCreativ cântăresc cunoştinţele celor mici.
Cu ajutorul aplicaţiilor interactive, al experimentelor, cu fiecare nouă aventură, copiii învaţă jucându-se, în loc să se "joace de-a învăţatul". Cu ajutorul acestui tip de lecţii, calculatorul devine un ajutor real, iar oportunităţile pe care le deschide pentru cei mici şi pentru cadrele didactice sunt extraordinare.
Aceasta este abordarea pe care o propun lecţiile eduCreativ: un produs util, valoros din punct de vedere didactic, atractiv, care să îi ajute pe cei mici să înveţe mai uşor. Aceştia folosesc acum calculatorul pentru a învăţa, iar lecţiile eduCreativ îi stimulează să exerseze, să se pregătească mai bine.
O încercare trecută cu bine în poveste înseamnă de fapt o lecţie învăţată temeinic. Caştigul cel mai important îl reprezintă rezultatele şcolare bune ale celor mici, câştig de care se bucură deopotrivă aceştia, părinţii lor şi cadrele didactice.
Mai multe informaţii despre suita eduCreativ şi versiuni demo ale lecţiilor pot fi găsite la adresa www.educreativ.ro.
Sursa: www.educreativ.ro