Conferinta Scientix

În perioada 6-8 mai 2011 a avut loc la Bruxelles prima Conferință a Scientix.
Scientix – comunitatea pentru educaţia ştiinţifică în Europa – a fost creată pentru a facilita comunicarea continuă şi schimbul de know-how şi bune practici în domeniul predării matematicii și disciplinelor ştiinţifice în cadrul Uniunii Europene. Motto-ul proiectului este: Search, find and engage! Portalul Scientix este deschis pentru profesori, cercetători, factori de decizie, părinţi şi oricine este interesat de educaţia în domeniul matematicii și științelor. Informațiile sunt disponibile in limbile: engleză, franceză, germană, italiană, poloneză și spaniolă. Proiectul Scientix a demarat în decembrie 2009, iar site-ul a fost lansat în mai 2010. Scientix este administrat de European Schoolnet în numele Comisiei Europene (DG Cercetare).

Prin diverse servicii on-line şi off-line, Scientix doreşte să creeze o comunitate vie pentru utilizatorii săi. Aici se pot găsi resurse ce pot fi folosite la clasă (cu precizarea că se poate solicita traducerea lor în cazul în care este necesar), informații despre proiecte în domeniu, forumuri de discuții, noutăți despre workshopuri sau alte evenimente ce au loc la nivel european. Membrii comunității sunt informați periodic prin intermediul unui newsletter.

De asemenea, Scientix strânge la un loc materiale dactice şi rapoarte de cercetare ale unor proiecte europene de educaţie ştiinţifică finanţate de Uniunea Europeană prin Programul-cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (Direcţia Generală de Cercetare), Programul de învăţare pe tot parcursul vieții (Direcţia Generală Educaţie şi Cultură) şi diferitele iniţiative naţionale.

La conferința de anul acesta au participat peste 450 de persoane din 43 de țări, printre care și 14 din România. Programul a cuprins manifestări variate: prezentări de proiecte, bune practici, resurse și rezultate ale unor cercetări, un concurs de postere, mese rotunde, o expoziție la care au luat parte 25 de proiecte finanțate din fonduri europene, 10 miniworkshopuri pe teme ca Geogebra, Moodle, utilizarea blogurilor, introducere in HTML, Second Life, dar și o seara festivă în cadrul căreia oaspeții conferinței s-au delectat cu un concert de jazz pe versuri cu conținut științific și un concurs pe teme de știință.

Printre temele prezentărilor s-au numărat: Cercetarea științifică în educaţie, Proiecte UE pentru cercetători, Colaborarea între școli, Ştiinţă, industrie şi şcoli, Portaluri şi resurse, Instrumente şi experimente, Muzee de știinţă şi parcuri de distracţii.

Cele 14 cadre didactice din România au fost prezente in cele mai multe dintre secțiuni: prezentări, workshopuri, mese rotunde, precum și la concursul de postere, unde s-au numărat printre câștigători.

Mai multe amanunte puteți găsi la adresa http://www.scientix.eu/web/guest/conference. Tot aici vor fi publicate în curând și materialele prezentate în cadrul conferinței.

Irina Vasilescu

Irina Vasilescu

Irina Vasilescu a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti şi programul de master "TIC în Educaţie" al Departamentului de Tehnologii al aceleiaşi unversităţi. A participat la mai multe cursuri de formare profesională în acest domeniu, atât în ţară, cât şi în cadrul oportunităţilor de formare oferite de Lifelong Learning Programme. Are o experienţă didactică de 24 de ani, gradul didactic I, iar în prezent îşi desfăşoară activitatea ca profesor de matematică la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 195, Bucureşti. Un loc important în cadrul intereselor sale profesionale îl ocupă proiectele educaţionale europene din cadrul Lifelong Learning Programme, în special cele din cadrul acţiunilor eTwinning şi Comenius, în care se implică începând din anul 2005. Este ambasador eTwinning România.