Centru de învăţare online la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei

Institutul de Stiinte ale Educatiei initiaza seria unor cursuri online pe teme de educatie si formare, gazduite pe platforma Moodle. Cursurile se adreseaza studentilor, cadrelor didactice, directorilor de scoala, expertilor, consilierilor scolari, precum si tuturor celor interesati de aspecte educationale specifice. Incepand cu toamna acestui an va debuta un curs online cu tema “Dimensiunea de gen in educatie”. Acest curs se adreseaza inspectorilor si cadrelor didactice care doresc sa isi dezvolte competente specifice in utilizarea unor strategii didactice care sa stimuleze respectarea dimensiunii de gen in educatie, in contexte variate de invatare.

De ce un curs pe teme de educatie de gen?

Cursul online pe teme de educatie de gen se realizeaza in cadrul unui program mai amplu sprijin de Reprezentanta UNICEF in Romania. Nevoia acestui curs a fost identificata initial cu ocazia realizarii unui studiu privind “Perspective de gen in educatie” (http://arhiva.ise.ro/evaluare/STUDIU.Gender.pdf).

Pasul urmator a fost elaborarea unor ghiduri adresate cadrelor didactice. Aceste ghiduri propun teme de reflectie asupra dimensiunii de gen in predarea diverselor arii curriculare, dar si sugestii privind strategiile didactice in raport cu procesele de constructie a genului in educatie. In fine, ideea cursului on-line s-a nascut din dorinta de a a oferi cadrelor didactice oportunitatea de a-si dezvolta competente specifice in utilizarea unor strategii didactice care sa stimuleze respectarea dimensiunii de gen in educatie, in contexte variate de invatare.

Obiectivele cursului

Activitatea de formare online urmareste patru obiective specifice:

  1. Familiarizarea participantilor cu aria conceptuala si abordarile de gen la nivelul diferitelor componenete ale sistemului de educatie (curriculum, manuale scolare si instrumente de invatare, organizarea clasei, management scolar, activitati extrascolare);
  2. Dezvoltarea capacitatii de identificare a unor prejudecati si stereotipii de gen in activitatea didactica si utilizarea unor strategii de analiza critica a acestor la nivelul diferitelor arii curriculare;
  3. Dezvoltarea capacitatii de a sustine si promova actiuni de constientizare, informare si promovare a parteneriatului de gen in educatie;
  4. Crearea unei comunitati de practici in domeniul respectarii dimensiunii de gen in educatie la nivel national.

Tehnologia Moodle

Cursul se va derula pe o platforma Moodle (http://training.ise.ro) si va presupune o participare de tip asincron. Principalele activitati de invatare vor presupune utilizarea forumurilor de discutii si a resurselor, iar o dimensiune importnanta a cursului o vor constitui autoevaluarea si realizarea portofoliu de invatare online.

Metodologia cursului

Cursul se va derula intr-o maniera combinata de activitati online si formare fata in fata. Primele 4 saptamani vor fi derulate online, urmeaza o sesiune de formare fata in fata, dupa care cursul se incheie cu 2 saptamani de participare online. Pentru fiecare arie curriculara se vor alcatui grupuri de participanti asistate de unul sau mai multi facilitatori. Finalizarea cursului se va realiza prin prezentare portofoliilor de invatare.

Date de contact:

Magda Balica
cercetator
Institutul de Stiinte ale educatiei
e-mail: magda.balica@ise.ro
weblog: http://cercetez.blogspot.com