Accesul la noile media electronice ar trebui sa figureze printre drepturile omului

Secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty, a declarat ca accesul liber la noile mijloace de informare electronice – limitate de unele state, intre care China si Iran – ar trebui sa figureze printre drepturile omului.

‘A venit timpul sa luam in considerare faptul ca un acces liber la aceste mijloace de informare si utilizarea lor este un drept al omului’, a declarat Shetty intr-o conferinta publica.

El a subliniat rolul noilor media in rasturnarea regimului presedintelui Mubarak in Egipt, avertizand impotriva folosirii lor de catre anumite guverne, precum cele din China si Iran, care ‘investesc resurse considerabile pentru a crea retele de bloggeri proguvernamentali’.

Denuntand intarirea cenzurii de stat si adoptarea de catre ‘zeci de guverne’ a ‘modelului chinez de internet care permite cresterea economica, dar nu libertatea de expresie si protectia vietii private’, el a mentionat ca ‘chiar anul trecut, bloggeri militanti din Orientul Mijlociu si din tari precum Azerbaidjan, China, Malayezia si Vietnam au fost aruncati in inchisoare pentru acuzatii revoltatoare’.

Secretarul general al Amnesty International s-a declarat ‘foarte preocupat’ de amenintarile impotriva libertatii de expresie in ceea ce priveste ancheta deschisa de SUA asupra activitatilor Wikileaks si a fondatorului sau Julian Assange, precum si de apelurile oamenilor politici americani la urmarirea penala a lui Assange.

In sfarsit, Amnesty a criticat companii precum Cisco, Microsoft, Google si Yahoo pentru ‘complicitatea lor, in anumite privinte, la suprimarea libertatii de exprimare in China’.

Agerpres, apud Nuz.ro

Editor [Elearning.ro]

Editor [Elearning.ro]

Elearning.Romania este un program naţional care îşi propune creşterea calităţii şi eficienţei în educaţia asistată de calculator, prin oferirea de suport teoretic, prin diseminarea bunelor practici şi a experienţelor locale în elearning, prin informarea continuă cu privire la iniţiativele şi evenimentele semnificative din domeniu, prin promovarea celor mai bune soluţii, sisteme şi servicii pentru elearning. Platforma elearning.ro cuprinde materiale, articole, studii, anunţuri şi informaţii actuale în domeniul utilizării noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicării în educaţie.