2009 este Anul european al creativitatii si inovarii

Data:

Lumea de astăzi se bazează pe inovare rapidă. Pe măsură ce trece la o economie bazată pe cunoaştere, UE trebuie să îşi dezvolte potenţialul creativ. Europenii trebuie să înveţe, în primul rând, să fie deschişi la schimbări şi receptivi la strategii diferite. Profesorii au, în acest sens, un rol important şi dificil. Ei vor trebui, din ce în ce mai mult, să găsească un echilibru între educaţia tradiţională şi nevoia de a încuraja dezvoltarea unor competenţe precum spiritul de iniţiativă, după cum a declarat comisarul pentru educaţie, Ján Figel.

În fiecare an, UE alege o temă pentru o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra unui anumit aspect. Anul 2009 va fi dedicat creativităţii şi inovării. Pe parcursul său, în Europa vor avea loc sute de conferinţe şi expoziţii şi vor fi derulate proiecte menite să sensibilizeze opinia publică faţă de nevoia de a găsi soluţii creative la provocările cu care ne confruntăm astăzi.

Gândirea creativă constituie cheia succesului într-o economie globală, fapt recunoscut de UE cu mult timp în urmă. Inovarea face parte integrantă atât din pachetul Comisiei privind schimbările climatice, cât şi din planul de revitalizare a economiei europene. În prezent, aceasta suferă cea mai mare cădere înregistrată în ultimele decenii.

Lumea de astăzi se bazează pe inovare rapidă. Pe măsură ce trece la o economie bazată pe cunoaştere, UE trebuie să îşi dezvolte potenţialul creativ. Europenii trebuie să înveţe, în primul rând, să fie deschişi la schimbări şi receptivi la strategii diferite.

Profesorii au, în acest sens, un rol important şi dificil. Ei vor trebui, din ce în ce mai mult, să găsească un echilibru între educaţia tradiţională şi nevoia de a încuraja dezvoltarea unor competenţe precum spiritul de iniţiativă, după cum a declarat comisarul pentru educaţie, Ján Figel.

Anului European al Creativităţii şi Inovării are drept obiectiv sensibilizarea cu privire la importanţa creativităţii şi a inovării, competente-cheie pentru dezvoltarea personală, socială şi economică. Punând în valoare creativitatea şi inovarea, UE doreşte să modeleze viitorul Europei în contextul unei concurenţe la nivel mondial, promovând potenţialul de creativitate şi inovare al fiecăruia dintre noi. UE va oferi un cadru pentru sensibilizarea cu privire la aspectele în cauză şi pentru promovarea unei dezbateri referitoare la modalităţile prin care s-ar putea spori potenţialul creativ şi inovator al Europei.

Campania va contribui la modelarea agendei UE pentru cooperarea între statele membre în domeniul educaţiei şi al culturii. De asemenea, va constitui o sursă de inspiraţie şi pentru politicile în alte domenii, cum ar fi cele privind întreprinderile şi ocuparea forţei de muncă.

Sursa: http://ec.europa.eu/news

Mihaela Preda
Mihaela Preda
Educaţia pentru cultură şi în spiritul culturii autentice circumscrie obiectivele programatice ale Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară, concretizate printr-o serie de activităţi ce antrenează cadre didactice, specialişti în ştiinţele educaţiei şi alte persoane sau instituţii conexe. Un loc special îl are inovarea educațională și promovarea celor mai bune strategii, metode și tehnologii pentru dezvoltarea educației, pentru deschiderea și pentru plasarea sa în contextul actual social, cultural și tehnologic. (www.fndc.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Similare
Related

Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri – ADR

ASCENDIA, lider de consorțiu, împreună cu ECDL, Universitatea Ioan...

Cursuri gratuite de securitate cibernetică pentru elevi, adulți și antreprenori în cadrul proiectului național #SigurantaOnline

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (D.N.S.C.), Asociația...

Tutorial de înscriere în campania „Protecție prin educație: Securitate digitală” – Ediția 2

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația...