PROIECTUL „PE ARIPILE CĂRŢILOR…”

Poiectul de parteneriat „PE ARIPILE CĂRŢILOR…” presupune un schimb de experienta intre cele doua scoli si vizează acordarea unei şanse elevilor de a-şi pune în valoare cunoştinţele literare şi artistice.

PROIECTUL
PE ARIPILE CĂRŢILOR…
 
MOTTO:
          Să-ţi placă să citeşti înseamnă să dai ceasurile de plictiseală, de care nu poţi scăpa în viaţă, pe ceasuri de încântare.
                                                Montesquieu
          În luna septembrie 2007, în Şcoala Gimnazială Gheorghe Lazăr a început derularea proiectului de parteneriat cu Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu, proiect intitulat 
PE ARIPILE CĂRŢILOR…
Acest proiect vizează acordarea unei şanse elevilor de a-şi pune în valoare cunoştinţele literare şi artistice. Activitǎţile propuse îi vor antrena pe elevi în lecturarea unor texte literare, în dezvoltarea abilitǎţilor artistice.
Prin aceastǎ colaborare, elevii din cele trei clase vor fi puşi în situaţia de a relaţiona cu colegii de aceeaşi vârstǎ, de a-şi asuma roluri, de a-şi dezvolta creativitatea.
Activitǎtile se vor desfǎşura sub forma unor întâlniri, în care elevii sunt actorii principali. Ei vor realiza referate pe diferite teme, vor viziona documentare legate de viaţa marilor scriitori, vor lectura pasaje preferate pe care le vor comenta.
Activitatea de la un cerc literar aduce o mare contribuţie la descoperirea şi stimularea talentelor, aptitudinilor elevilor, la cultivarea interesului şi a pasiunii pentru literatură şi lectură, precum şi la cunoaşterea şi însuşirea temeinică a limbii române.
Este cunoscut faptul cǎ astǎzi copiii nu mai citesc sau, nu mai au timpul şi deprinderea de a se apropia de text cu aceeaşi inocenţǎ ca a generaţiilor anterioare.
Acestui prim factor de ordin intern i se adaugǎ şi altul, de ordin extern, şi anume concurenţa acerbǎ a televiziunii, a internetului şi, nu în ultimul rând, preţul ridicat al cǎrţilor. De fapt, în spatele acestor scuze se ascunde comoditatea tinerilor.
Credem însǎ cǎ şcoala şi profesorul de limba românǎ au un rol decisiv în redescoperirea gustului pentru lecturǎ, în regǎsirea inocenţei şi a plǎcerii de a citi.
Scopul proiectului esterealizarea unui schimb de experienţǎ între cele douǎ şcoli, prin proiectarea unor activitǎţi în diverse momente comemorative.
Publicul vizat sunt elevii claselor aV-A, B, D-a din cele douǎ şcoli, cadrele didactice ale şcolilor, reprezentanţii celor două biblioteci.
Proiectul s-a derulat in perioada anului şcolar 2007-2008, în incinta Şcolii Gimnaziale Corneliu Coposu şi a Şcolii Gimnaziale Gh. Lazǎr.
            Profesorii coordonatori sunt Dorolţi Ioana- prof. Şcoala Gimnazialǎ Gh. Lazǎr, Ioviţǎ Cristian- prof. Şcoala Gimnazialǎ Gh. Lazǎr şi Dorolţi Gabriel- prof. Şcoala Gimnazialǎ Corneliu Coposu,
 
ACTIVITAŢILE PROIECTULUI:
1. Pe urmele domnului Sadoveanu– noiembrie 2007
2. Sǎrbǎtorile de iarnǎ reflectate în conştiinţa copiilor– decembrie 2007
3. Mihai Eminescu- o legendǎ vie– ianuarie 2008
4. Farmecul povestirii lui Creangǎ– mai 2008
5. Caragiale în conştiinţa modernitǎţii– iunie 2008
 
 
  
 
 
 
  
 
Prof. -Ioana Dorolţi-Şcoala Gimnazială Gheorghe Lazăr, Zalău
Ioana Dorolti

Ioana Dorolti

Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar este una dintre scolile cele mai bune, reusind anul acesta sa se claseze dupa rezultatele de la evaluarea nationala pe primul loc in judet.